1 Ocak 2012

Harita ?

     Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülüp işaretleştirilerek bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.
        Haritanın temel işlevi, bölgenin topografyası ya da ilişkili diğer konularda, jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, trafiği, yeraltı kaynakları, değişik bakış açılarından ekonomisi vb. hakkında bilgi vermektir. Bu haliyle harita, insandan (haritayı üreten kartograf) insana (harita kullanıcısı) yer referanslı bilgi aktaran, genel olarak basılı bir iletişim aracıdır.
         Herneyse.. Durup burada haritanın ne olduğunu anlatacak değilim. Bu kısa bilgi durum açıklaması için yeterli olacaktır. Bu başlık altında genel kullanım amaçlı olarak üretilen ve Jeolog, Jeofizikçi ve Madenci arkadaşlar (daha çok öğrenciler) tarafından kullanılan küçük bir harita indeksi oluşturmayı amaçladım. Umarım işinize yarar.. :)

3 yorum:

  1. Ender4/1/12

    Her yerbilimciye lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Özlem Karayel4/1/12

    Türkiye diri fay haritası ve deprem bölgeleri haritası değişecekti. Bu konu ile ilgili çalışmalar bitmedi mi halen? bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  3. Özlem.. Konu ile ilgili çalışmalar bildiğim kadarıyla yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından devam ettiriliyor.. Bu da demek oluyor ki o işin seyri daha uzun.. :)

    YanıtlaSil