19 Kasım 2012

LAL TAŞI

Kimyasal Bileşim : X3Y2Si3012

Pirop : Mg3AI2Sİ3
Almandin : Fe3AI2Sİ3012
Spessartin : Mn3AI2Si3012
Grossular : Ca3AI2Sİ3012
Uvarovit : Ca3Cr2Sİ3012
Andradit : Ca3Fe2Si3ü12

    Renk: Pirop, Almandin ve Spessartin koyu kırmızı, kahverengi ve siyaha yakın; Uvarovit yeşil; Grossular kahverengi, mat yeşil ve beyaz; Andradit sarı renklidir.

    İşyerimin adını koyduğum Lal taşını anlatıcam bu yazımda. LAL JEOTEKNİK isimli serbest girişimci büromda yaşattığım isim. Granat mineralinin Almandin grubu Aydın'ın Karpuzlu ilçesindeki antik kent Alinda'dan ismini almıştır. Dünya literatürüne de kendini bu şekilde kabul ettirmiştir. Alinda İnsanlık tarihinde ilk taş mezatının yapıldığı antik kenttir. Pirop, Almandin ve Spesartin'in koyu kırmızı renkleri gemologlar arasında LAL ismini alır.

    Lal taşı metamorfik ve magmatik kayaçlarda yaygın olarak bulunan bir mineral grubudur. Pirop, magmatik kayaçlarda ve özellikle de peridotit, serpantinit ve kimberlit türü kayaçlarda; almandin, şist ve gnayslarda; uvarovit, krom içeren serpantinlerde; grossular ve andradit, metakarbonatlarda oluşur. Akarsu çökellerinde sıkça granat minerallerine rastlanabilir. Bazı türleri süs taşı olarak kullanılabilir. Sertliği 6-7,5 arasındadır. Birçok granat çeşiti mevcuttur. Kırmızı renkli olanlarına halk arasında "lâl taşı" denir.

    Lal taşı, çok yüzlü kübik şekilde kristalleşmiş, oldukça sert, reçine veya cam parlaklığında,  saydam  veya yarı saydam mineraldir. Adını örnekseme   yoluyla   "Nar" meyvesinin tohumlarından alır. İlk ismi "grantum"dur. Sertliği kuvarstan daha fazladır ve bu nedenle yontulması daha zordur. Süs eşyası dışında, saat, zımpara kağıdı ve bileyi taşı yapımında da kullanılmaktadır. Granat, mineraloji disiplini içinde bir tek mineral olarak değil, bir mineral grubu olarak tanımlanmaktadır. Almandin, Pirop, Grossular, Spessartin, Uvarovit, Andradit gibi mineraller bu grubun takı olarak kullanılan en belirli üyeleridir. Granat grubunda yer alan taşların kimyasal bileşimleri ve renkleri birbirinden farklıdır.

    Orta çağda ölümsüzlük taşı olarak görülürdü. Yaralanmalardan korunmak için, şövalyeler kılıç ve kalkanlarını bu taşla süslerdi. Hintliler Granatı, insanlığın devamlı değişimi ve evrimsel gelişimi için bir sembol olarak görürlerdi.

Gemologların Gözünden LAL..

    Yaşamda güzel zamanlar olduğu kadar zor zamanlar da mevcuttur. Zorlukların üstesinden gelebilmek için oturmuş, dayanıklı ve sağlam bir kişiliğe sahip olmak gerekir. Bunun için öncelikle kim olduğunu ve ne istediğini tayin etmiş olmak şarttır. Kişinin kendi içsel yolculuğunu başlatmasıyla kendi kimliğine dair görüşleri de gelişmektedir. Garnet kristali, bu içsel yolculukta yanınızda bulunması gereken kristallerden biridir.

    Sizin bilinçaltı düzlemlerinize derinlemesine dalış yapmanızda teşvik edicidir. Bilinçaltı bilgilerinize eriştikçe bir yüzleşme yaşıyorsunuz. Yüzleşmeler ve ardından gelen kabullenmeler sizin arınmanızı sağlayabilir.

    Bununla beraber sahiplenme duygusunu ve edimlerini bir kez daha düşünmeye sizi götürür. Yaşamınızda bulunan kişileri ve eşyaları ne çok sahiplendiğinizi, onlara tutunduğunuzu fark edebilirsiniz. Garnet kristali ile sahiplenmeme farkındalığına ulaşabilirsiniz. Garnet'in etkisini ilk olarak düşünce sisteminizdeki değişimler olarak hissetmeniz olasıdır. Düşüncelerinizin değişik bir dikkat noktasına çekildiğini fark etmeniz mümkün oluyor. Bu durum ise sizin kendi iç hesaplaşmanızda olumlu neticeler almanıza etki edebilir.

    Bununla beraber Garnet ile ölüm korkusunun üstesinden ge-lebilirsiniz. Özellikle panik atak hastaları için kullanılabilir. Her türlü korkunun kökenine inebilirsiniz. Garnet kristalinden yayılan enerji ile toprağa köklenebilirsiniz. Aynen bir ağaç gibi kökünüz topraktayken dallarınızı gökyüzüne uzatabilirsiniz. Evrensel yaşam görüşünü benimsemeye ve yaşamdan fazlasıyla keyif almaya başlayabilirsiniz. Korku bilincinden sıyrılarak özgürlük platformuna geçiş yapmanızda yardımcı olabilir.

    Garnet, birçok şifacının kendi uygulamalarında kullanmaktaolduğu bir kristaldir. Enerji bedenlerindeki blokajları hızla çözdüğü ve yaşam enerjisinin akışını düzenlediği düşünülüyor.Bunun yanında sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır. Sindirimi kolaylaştırır. Kronik hemoroid hastalığında ağrıları giderici etkiye sahiptir. Prostat hastalığının başlangıç ve ilerlemiş safhalarında kullanılabilir. Gut hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Venöz yetmezlik hastalığında Garnet ile düzenli masaj yapılıyor ve zamana yayılan belli bir süreçte olumlu neticeler alınabiliyor.

    Garnet, cinsel bölgenin enerjisel olarak temizlenmesinde de oldukça etkilidir. Cinsel yetersizliği giderebilir. Kullanan kişinin üreme gücünü arttırabilir. Cinsel duyguları güçlendirir ve duyarlılığı arttırır. Ayrıca kadınlarda adet dönemlerinde meydana gelen sancıların giderilmesinde de etkisi gözlemlenebilir. Menopoz evresinde ve düzensiz kanamalarda ise düzenli olarak rahmin üzerine yerleştirilerek kullanılırsa faydalı etkilen yaşanabilir.

    Garnet kristalinden yayılan enerjiler ile yaşama sevincinizi arttırabilirsiniz. İçinizden yükselen yaşam sevincini hissedebilirsiniz. Ayrıca yarım kalan işlerinizi tamamlamanızda Garnet size ilham olacaktır. Sevgi, şefkat ve merhamet duygularınız güçlendirerek yaşamda olduğunuz halinizle yer almaktan hoşnut kalabilirsiniz. Yaşama tutkuyla sarılır ve karşınıza çıkan her durumundan üstesinden cesaretinizle gelebilirsiniz. Garnet kristalinin bütünleyen ve neşe aşılayan enerjisini daha çok hissetmek için gün boyu teninize değdirerek kullanmanız tavsiye edilir.

Büromda bulunan küçük Granatlar(Almandin), Lup altında görünümleri ve Ben.. :)
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Benim için Lal, Aşkın ve Umudun sembolü.. 
Anıl Özer

12 yorum:

  1. Bana "Ah sisede lal, hem de ay hilal,..." sarkisini hatirlatan tas :) Zaten anlamadigim bu sarki sozleri, senin yazini okudukten sonra daha bir sacma geldi -ama yine de seviyorum Sertab Erener'i. Bende koyu kirmizi tasli bir yuzuk var, hafif kahverengi/turuncuya caliyor. Belki de lal'dir..

    YanıtlaSil
  2. @ayca:)) şarkıyı bilmiyorum. Ne olduğunu anlayabilmem için yüzüğü görmem gerekiyo. Çok turuncuya kaçıyorsa kehribar olabilir. Saydam değil mat ise ve kahve/kırmızı renkse jasper olabilir. Birçok şey olabilir aslında görmek lazım.. :)

    YanıtlaSil
  3. Mudurum Garnett diyor. Saydam. Yok kehribari biliyorum o degil. Bayagi koyu kirmizi, daha koyulassa kahverengi olacakmis. Kendimi canli yayinda telefonla doktora baglanan hasta gibi hissediyorum, sen de "Bir cok sey olabilir gormek lazim" diyorsun :))

    YanıtlaSil
  4. @aycaMuhtemelen granat(garnet). Granatın alt grubu olan Almandin olması gerekir. Zira kimyasal içeriğe bakarsak (Almandin : Fe3AI2Sİ3012) içerdiği Fe(demir) oksidasyonu nedeniyle kımızı/kahve renk alıyor. Kısaca gemologların Lal dediği taşa sahipsin. :)

    YanıtlaSil
  5. Burcumun tasinin lal oldugunu ogrendigimde kuyumcuya gidip kolye icin siparis verdim.cok guzel bir tas
    bazen migrenim tuttugunda kolyeyi cikartip basima koyuyorum.bazen etkili oluyor....Ayrica bu yaz Alinda daydim buyuleyici bir yer...

    YanıtlaSil
  6. Şimdi seninle bi yolculuğa çıkalım eski dost. İkimizde uzun yıllardır blog yazdık. İkimizde 2şer tane blog kapattık. Bloglarını hatırlıyorum taaa 2002ye dayanıyo. Daha çocuktun 17 yaşında bir yazar.

    Psikonevroz blogun vardı. Benim de Utopia blogum. Hep özendiğim şey blog psikonevroz da peşinden sapır sapır kız koşmasıydı. Bildiğin yorumla çıkma teklif eden olmuştu sana. Ne özenmiştim. :) Sen de o bayan arkadaşlardan hiçbirine alaka göstermedin. İlla kendin uğraşacak bi kız aradın onu da adam akıllı bulamadın ya neyse bahtsız arkadaşım..

    Sonra özenle inceledim. Yaptığın bi taktik değildi ama değişik bişeydi işte. Saçama sapan şeylere anlamlar yüklüyodun. Yok Lal aşk ve umudun sembolüymüş, yok ametist mantık, adalet ve cesaret demekmiş. Garip, garip şeyler. Hatta bi ara bu kız mı acaba diye düşündüm. O zaman kimliklerimiz gizliydi ya.. :)

    Onca şeye anlam yükledin. Şöyle adam gibi bi kıza anlam yükleyemedin eski dost. Bir haftadır merak ettiğim şey şu. Tan yerini ağartan şiirini ve aşk yazısını hangi kıza yazdın? Bu merakı mazur gör ama böyle bi gizem var ortada ama kız yok. adı sanı yok. Noluyoruz aşk adamı.. Bi de bakayım şu kızın adını bi.. :))

    YanıtlaSil
  7. @Utopia (Alper Değirmencioğlu)Nostalji tadında bi özet geçtin bana teşekkür ederim ama her daim abarttığın gibi yine abarttın :) şu kralcılık huyundan vazgeç arkadaşım.. :))

    Şu magazin merakını da anlamıyorum. Anladığın üzere değer verdiğim bi kız var. Adına satırlar yazabildiğim.. Zamanla duyarsın adını sabırsızlanma.. Hem onun izni olmaksızın sana söyleyemem :) Eski dostum sana şunu söylüyorum ""ŞŞşşşş"" :))

    YanıtlaSil
  8. @Demet ÖZGÖLAlinda'yı gezmiş olmanıza sevindim. :) Burçlar konusuna gelince o durum biraz muallakta zira 3 ayrı yabancı kaynak burçlara farklı taşlar önermekte. Sizin öğrendiğiniz kişi/kaynak acaba hangi yabancı kaynaktan aldı?

    YanıtlaSil
  9. paylaşım için teşekkürler..aydınlatıcı.. meslektaşmışız..BBM de mineral ismi görünce ilgimi çekti.:)

    YanıtlaSil
  10. @Shirin Serkan:) Hoşgeldiniz.. İlgi alanı benzer insanları hele ki meslektaşları bulabilmek sevindirici.. :))

    YanıtlaSil
  11. Adsız21/11/12

    Ben yakutu çok severim. Lal de yakut da kırmızı.
    Ama aralarında mutlak fark olmalı.
    Çünkü yakut çok değerli(pahalı)bir taş.

    Yapısal farklarını öğrenebilir miyim?
    yani lütfen:-)

    YanıtlaSil
  12. @destinyMohs Sertlik Skalamız var. Mineraller 1 den 10 a kadar sıralanmıştır bu skalada.. 1yumuşak 10 ise en sert. Safir ve Yakut yani Korund(Korindon) grubu değerli taşın sertliği 9dur. 10 sertlikli elmastan sonra en sert değerli taştır. Granat grubunun (Lal granat grubu dahilinde) sertlik derecesi 7dir. Kısaca en sert en pahalı gibi bir olay ortaya çıkıyor. Zira sert olan yüksek basınç ve sıcaklıkta oluştuğu için az bulunuyor. Dolayısı ile az bulunan değerli oluyor. Ne kadar sert o kadar az bulunur.. :)

    Granatlarda kırmızı rengi veren okside metaller Demir, magnezyum, manganez, Korundlarda ise (yakut ve safir) Kromdur. krom yoksa kırmızı olmaz dolayısı korund safir olarak isimlendirilir..

    Aslında her değerli taşın iyi kristalize olmuş olanları oldukça değerli ve pahalıdır. Zira granat çok bulunan bir mineral grubu olmasına karşın saydamlaşmış ve kristalize olmuş olanları azdır. Lal de oldukça değerlidir. Eğer luptan baktığım o elimdeki küçük granat eğer saydamlaşabilmiş bir lal olsaydı o küçük taneyi 3000 € fiyatına ancak alabilirdiniz.

    Korund az bulunmasına karşın bulunduğunda saydam / yarısaydamdır. Yüksek basınç ve sıcaklık ile olgunlaşmış bir mineral kafes yapısına sahiptir çünkü.

    Aklıma gelenler bunlar ama yetersiz ise mineraloji kitaplarını karıştırabilirim sizin için.. :)

    YanıtlaSil