8 Şubat 2013

Peridot, Zebercet, Olivin, Krizolit.. Ya da sen ne dersen..

Kendine has rengiyle peridot..
Peridot, olivin mineralinin bir çeşididir. Peridot ismini Yunanca peridona ("bolca vermek") kelimesinden alır. Halk arasındaki diğer ismi "yılantaşı"dır. Bazen renk olarak benzeştirilip "beril" olarak isimledirilse de, beril, Berilyum içeren farklı bir taş grubundandır.
Peridot parlak sarı-yeşil renktedir. Mineraldeki demir oranı taşın renginin tonunu belirler. Özellikle altınımsı yeşil ve koyu yeşil olanları daha değerli sayılır. Bu renklerdeki taşlarda kahverengi-yeşil olanlara oranla daha az demir vardır. 

Jeoloji ve Kimya ne der?
Pek sert olmayan peridotun sertliği Mohs skalasında 6.5-7 arasındadır. Kimyasal formülü (Mg,Fe)2SiO4 olan peridotun yağsı bir parlaklığı vardır. Her ne kadar olivin çok rastlanan bir mineral olsa da, değerli taş olarak kullanılabilecek peridot az bulunur. Ayrıca, demir nikel alaşımlı göktaşlarında peridot kristallerine rastlanmıştır. Peridot Burma, Norveç, Avustralya, Brezilya, Çin, Kenya, Meksika, Pakistan, Güney Afrika, Sri Lanka, Tanzanya ve ABD'de (Arizona,Hawaii,Nevada ve New Mexico) bulunmaktadır. Pakistan'da bulunan özel bir peridot türüne Kaşmir peridotu denmektedir.

Tarihte Peridot !
Peridot klasik dönemden beri mücevhercilikte kullanılmaktadır. İlk kaynağı Kızıldeniz'deki Zebercet Adası'dır. Bu nedenle taş zebercet ismiyle de anılmaktadır. Milattan önceki çağlardan beri Mısır'da mücevherlerde kullanılan peridot,genellikle Zebercet Adası'ndan çıkarılırdı. Peridot Ağustos ayının doğum taşıdır. Taşın sahibine başarı,iyi şans ve barış getireceğine inanılır. Ayrıca, Hawaiililer peridot kristallerinin, ateş tanrıçaları Pele'nin gözyaşları olduğuna inanıyorlardı.

Gemoloji ve Peridot
Peridot taşı, genelde küçük parçalar halinde bulunur. 1 cm çapındaki bir peridot, büyük sayılabilecek bir taştır ve normalde büyüklük olarak arada çok fazla fark olmadığı düşünülse bile bu, peridotun fiyatını etkileyen oldukça önemli bir unsurdur. Sınıf olarak yarı değerli taşlar arasındadır. Peridot işlenirken kristal yapısına uygun kesim stilleri uygulanmaktadır. Sebebi ise kristal yapının bazı noktalarının dayanıklılığının zayıf olmasıdır. Klasik zümrüt kesimi, oval ve yuvarlak kesimler en çok tercih edilen kesimlerdir. Peridot Gümüş kullanılarak monte edilmiş, ya da gümüş renkli metaller ile takı haline getirilmiş olmalıdır. Peridot diğer değerli taşlar ile karşılaştırıldığında daha yumuşak bir yapıya sahiptir. O nedenle nazik şekilde muhafaza edilerek, fazla ısıya ve deterjana maruz bırakılmamalıdır.

Son zamanlarda bahsi geçen Ruhsal Güç..
Pozitif düşünce üzerine çok etkili bir taştır. Mutluluk, kendine güven, stres azaltıcı, depresyon üzerinde etkili bir taştır. Geçmişten günümüze şans taşı olarak bilinir. Neşe ve sevinç verir. Yaşam enerjisini artırıcı özelliktedir. Sebepsiz ortaya çıkan korku hissini  ortadan kaldırır. Kişisel gelişimi hızlandırıcı etkiye sahiptir. Çevre ile olan iletişimi güçlendirir. Kıskançlık, egoizm ve duygusal anlamda yaşanan soğuklukları ortadan kaldırır.

Sağlık üzerine ispatlanması zor sözler..
Bunun yanında özellikle iç organlar üzerinde şifalı etkiye de sahiptir. Kalp, dalak, karaciğer, pankreas gibi iç organlar üzerinde şifalı etkisi vardır. Doku bozulmalarını engeller. Beden-zihin dengesini sağlar.

Bilim beklesin ! Astroloji aldı başını gidiyor..
Peridot Merkür taşıdır. Dolayısıyla Merkür tarafından yönetilen İkizler ve Başak Burç’ları için uygundur. İkizler ve Başak Burç’ ları için Peridot; Zümrüt, Yeşim, ve Turmalin  yerine kullanılabilecek bir alternatiftir. Peridot kullanacak olanların özellikle haritalarında Merkür’ün konumunu dikkatlice belirlemiş olmaları gerekmektedir. Yıldız Haritasında güçsüz bir pozisyonda bulunan Merkür’ün kuvvetlendirilmesi için Peridot kullanılabilir. 

Kaynaklar
http://www.takitas.com
http://derdedevataslar.blogspot.com
http://tr.wikipedia.org
http://www.otantiktas.com

Gemoloji bir bilimdir. Bu yazılanlar bir yana, bu bilimi hurafelere sürüklemeyin.
Taşları edinmek için onlara birçok anlam yüklememize gerek yok.
Onlar zaten çok güzeller.
Anıl Özer

2 yorum:

  1. Adsız9/2/13

    Az önce sevgilime peridot bir yüzük aldım. :) Yazınızı da google da peridot yüzük ararken buldum. Güzel bir blog yapmışsınız. Şiir ve Masallar ilgi çekici.

    Yüzük bu. Belki sisin de hoşunuza gider.

    http://www.kenzay.com/pimages/6924_3b.jpg

    Mustafa Kerem Türker

    YanıtlaSil
  2. @AdsızBeğeniniz için teşekkür ederim. Yüzük çok hoş bu arada. :)

    YanıtlaSil