19 Nisan 2012

İhtişamlı Satürn'ün gölgeleyemediği Titan..

    Christiaan Huygens keşfetmiş uydu Titan'ı 25 mart 1655te.. Titan.. Satürn'ün en büyük uydusu.. Güzeller güzeli ihtişamlı Satürn'ün gölgeleyemediği Titan.. Neden böyle söylediğimin teknik bilgilerini veriyorum şimdi size..
    Yoğun bir atmosferi olan bilinen tek doğal uydudur. Dünya dışında, yüzeyinde kararlı sıvı bulundurduğu kanıtlanan tek gökcismidir. Titan'daki büyük su kütleleri gibi görünen bu okyanusların, metan gazının sıvı hali olduğu görülmüştür. Satürn'ün uydusu olan Titan, Güneş Sistemi’ndeki ikinci en büyük uydudur. Titan da, Ganymede gibi Merkür’den biraz daha büyüktür. Titan’ın büyük oranda azottan oluşan ve Güneş sistemindeki öteki uyduların hiçbirinde böylesine kalın olmayan atmosferinin, Dünya’nın ilk zamanlarındaki atmosferine benzediği düşünülmektedir. Son gönderilen NASA'nın uzay aracında Titan'da canlıların olabileceği olasılığını arttıran izler görülmüştür. Titan'daki su kütlelerinde ise (metan sıvısı/okyanuslar-göller-denizler) deniz canlıların bulunma ihtimali çok yüksektir. Daha önce yapılan araştırmalarda suda bulunan bakterilerin var olabileceği ve yakın radar bilgilerine göre bakterilerden büyük canlıların olabirliği söz konusudur.
    İşte böyle Satürn gibi ihtişamın ve güzelliğin ardında hayat barındırmaksızın varolmak değil, Titan gibi yaratılış ve yaşayışlar için değer arzetmek bahsettiğim. Hatta bazı ütopik ve bilimkurgu düşünceler şöyle der. "Dünya'nın sonu geldiğinde ve bir uzay aracında koloni kurduğumuzda, yüzbinyıllar da o koloniyi yaşatabilirsek, birgün Titan insan yaşamı için hazır olacak ve kolonimizin ayakları Titan'a basacak.." Bizim 60-65 yıllık ömrümüz için çok önemsiz ve saçma belki ama astrofizikçiler ve gezegenbilimciler için Titan, tam bir hayal dünyası olmuş durumda..

Kaynak : http://tr.wikipedia.org
Anıl Özer

8 yorum:

  1. Uzay falan iyi yazıyon abi de, blogculuk olayında pek tutmaz bunlar :))

    YanıtlaSil
  2. Öyle deme Tuna. Adam en bilimsel olaya bile edebi bir karakter yükleyebiliyo. Sen napıyon, sırf geyikk.. :))

    YanıtlaSil
  3. Adsız20/4/12

    Dediğin gibi şurda bi 60 yıl yaşıcam. Titan mitan hikaye. :P

    YanıtlaSil
  4. Evrim20/4/12

    Bu Titana 2012 de uydu gönderilecekti abi noldu o iş..

    YanıtlaSil
  5. @EDAEda, Tuna istese hallaç pamuğu gibi atar buraları da, pek takılmıyo. Ben jeologum ve gezegenler jeolojisi ve selenoloji (ay bilimi) ile ilgilendim ona rağmen Tuna'nın astrofizik bilgisine erişemem. :)

    YanıtlaSil
  6. @cnrcvs:) O zaman kıçımızı devirip yatalım abi.

    YanıtlaSil
  7. @EvrimVardı öyle bişey ama gönderseler bile, o varana kadar biz evlenir çocuk yaparız.. :))

    YanıtlaSil