31 Aralık 2012

Blogum Dergisi Ocak 2013 Saysı ve Benim Lakırdılarım

Yine misafir yazarlık yaptığım blogum dergisi Ocak 2013 sayısı yayında. Misafir yazarlığa yine süstaşlarıyla ilgili yazarak devam ettim. 27 sayfa benim için ayrılmış. "Kanıtlanmış Tek Gemoloji Gerçeği" başlıklı yazımda biraz Ametistten bahsediyorum. İlgi duyan arkadaşlarımın okumasını tavsiye ederim. 


Dergiyi açamayanlar için yazı aşağıda..

Kanıtlanmış Tek Gemoloji Gerçeği
Ametist ve Dumanlı Kuvars.

Her ikiside Kuvars grubuna dahil olan bu iki süstaşı Ametist (Mor Kuvars) ve Dumanlı Kuvars, görsel niteliği ve güzelliği bilinen ve tüketicilerin beğeniyle takı ve süstaşı olarak kullandıkları materyallerdir. Gemoloji yani mücevher bilimi, son dönemde burçlar, reiki, kozmik güçler, bilinçle yaşam enerjisi ve benzer birçok metafizik ölçekli konu ile bir araya getirilmiş ve insanlara sunulmuştur. İş bu halde daha çekici hale gelmiş ve tüketicilerin süstaşlarına olan arzusu daha fazla uyanmış, bu uyanışla konu ile alakası olmayan kişiler ceplerini doldururken, bilimsel ispatı olmayan, en azından istatistiki değerlendirmeye bile tabi tutulmamış bilgiler ortaya saçılmıştır.

Ametist ve Dumanlı Kuvars bilimsel çevreler tarafından, kimyasal ve fiziksel özellikleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler kapsamında termolüminesans ve optiksel soğurma üzerinde yoğunlaşılmış ve radyosyon ile ametist ve dumanlı kuvarsın ilişkisi incelenmiştir.

Biraz bilimsel konuşalım
Tüm kuvars grupları SiO2  (Silisyumdioksit) ana kimyasal içeriğine sahip olmanın yanı sıra Fe(Demir), Ti(Titanyum), Al(Alüminyum), Mn(Mangan) gibi safsızlık iyonları içerir. Bunlar SiO2  tetrahedralleri arasında bulunur ve valans değerleri farklı olduğu için radyasyon ışıması tarafından farklı uyarılırlar. Ametiste etki eden radyasyon ışıması Fe+3 uyarmış ve bir elektron koparmış ve Fe+4 e yükseltgenmesini sağlamıştır. Fe+4 çok duraylı bir iyon olmadığı için ilave zayıf uyarmada bile Fe+3 e indirgenebilir. Uzun süre güneş ışınlarına maruz bırakılan bir ametistin renginin açılması da bu nedenledir.

Sonuç olarak
Bilimsel tabirlerin dışına çıkarsak, radyasyon ve kuvars grubu mineraller arasında ilişki kurulmuş ve hurafeler bir kenarda tutularak deneysel ispat yapılmıştır. Dumanlı Kuvars ve Özellikle Ametist radyasyona duyarıdır.

Basit kullanım şekli olarak Ametisti uzun süre Güneş ışığı altında bırakarak indirgemeli ve radyasyon duyarlılığını arttırmalı. Daha sonra evimizde radyasyon yayacağını düşündüğününz elektronik alete yakın konumlandırarak içerisindeki iyonların yükseltgenmesini sağlamalısınız. Güneş ışığı altından açık renkle aldığınız ametistin evinizin içinde zamanla tekrar mor rengini aldığını göreceksiniz. Bu durumda taşı Güneş ışığı altında tekrar boşaltarak, yeni kullanımıma hazırlamanız gerekecek.



Anıl Özer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder