15 Şubat 2013

Kediler

      Kedilere olan ilgim ne zaman, nasıl başladı hiç hatırlamıyorum. Sanırım doğduktan hemen sonra olsa gerek. Tanrı'nın varlığını kabul ederken dayanılacak ilk sanat şaheserlerinden biri. "Estetik" kelimesinin var olmasının sebebi.. Kediler..
    Ama kolay değil onları sevmek. Zira Paul Moore şöyle der; "Kediler gizemli yaratıklardır... Sizi mi seviyorlar yoksa yalnızca lütfedip evinizde mi kalıyorlar asla bilemezsiniz. Onları son derece çekici kılan bu gizemdir." Onları bir köpekle asla kıyaslamayın. Kedileri elde etmeniz kolay değildir. Çünkü bir kedi saygısını ve güvenini ortalığa saçmaz. Ruhunda bir köpek gibi kölelik yoktur. Seçicidir. Jeff Valdez bu konuya şu sözleriyle açıklık getirmiş; "Kediler köpeklerden daha akıllıdır. Dizboyu karda kızağı çekecek altı kedi bulamazsınız." Desmond Morris ise konuyu biraz daha sosyolojik olarak ele alsa da aynı noktaya şu sözleriyle değinmiş; "Sanatçılar kedi sever, askerler köpek." Benim için kediyi anlatan iki kelime var bunlar "merak" ve "vurdumduymazlık". Kimileri asalet olarak nitelendirse de ben bunu bir boşvermişlik olarak görüyorum. Kedilerdeki bu yaratılışı asalet olarak gören bir ingiliz atasözü benim bu sözlerime karşı duruyor gibi; "kediler krallara bakabilir" der.
    Aslını sorarsanız ben de neden sevdiğimi bilmiyorum. Belki de ben de onlar gibi üst seviye kibre sahibimdir. Ne bileyim. :) Kedi sevgimi ve ruhumun kedi yanını bilen sevgilim de, sevgililer günü hediyesi olarak sanatını kullanıp, bana küçük bir yağlı boya kedi portresi yapmış. Gözleri farklı renk olanlardan.. Nasıl hoşuma gitti anlatamam. :)
    Son söz ise Samuel Butler'dan gelsin; "Bir yazarın edebi gücünün bir mezar taşı yazısı yazabilmesiyle ölçülebileceğini söylüyorlar. Ben derim ki: ‘‘Bir kedi yavrusuna isim verebiliyor mu?’’

Anıl Özer

15 yorum:

  1. :D kediler ve sen. bitmedi şu ilgin ve sevgin. hediyen de güzelmiş ha. :)

    YanıtlaSil
  2. Bir siyam'ım ve bir ragdoll'um var. Stress seviyemi kontrol etmeyi öğrettiler bana. :))

    YanıtlaSil
  3. Hediyen güzel ama ünlü sözünü yazmayı unutmuşsun; ""sanatçı ruhlar ışık yılı kadar uzakta olsa bile bir başka ruhu okşama becerisine sahiptirler""
    :)

    YanıtlaSil
  4. Kedilere aşık ve dünyasında bol bol kedileri olan biri olarak yazınızı büyük bir duygusallıkla ve keyifle okudum. Teşekkürler:))

    Aynı zamanda köpeklere de bayılıyorum..

    YanıtlaSil
  5. kediler mi yoksa ben mi diye sormuyorum :)

    YanıtlaSil
  6. @Burçak GürsoyKedileri sevmeyi bırakmam için hiç bir neden yok :) Hediyem bitanedir yapandan dolayı.. :)

    YanıtlaSil
  7. @MYANbir siyam da ben alıcam. :)

    YanıtlaSil
  8. @Utopia (Alper Değirmencioğlu)Tamamladığın için teşekkür ederim eski dostum. :)

    YanıtlaSil
  9. @Begonvilli Ev:) kediler olmadan asla. :)) hepsiyle ayrı ayrı tanışmak isterdim.. :)

    YanıtlaSil
  10. @duygu dereköy:)sen tabiki.. :) kedi karakterli olduğun için zaten sıkıntı çekmiyorum fıstığım.. :))

    YanıtlaSil
  11. o zaman iyi denk gelmişim :)))

    YanıtlaSil
  12. Hediyen harika ve çok anlamlı...:) kediler sevilmez mi hiç?..:)

    YanıtlaSil
  13. ben kedilere hiç bu gözle bakmamıştım, etkilendim yani :) ben kendilerin gözlerine bayılırım, kendilerini pek sevmiyorum çünkü kampüsümüzde garfield gibi şişko kediler var ve yemek yerken insanın üstüne atlıyorlar. onlar yüzünden bahçede yemek yerken tetikte oluyoruz her türlü kedi saldırısına karşın :D

    YanıtlaSil
  14. @Smekteplibazen aşırı yüzsüz olabiliyorlar.. :))

    YanıtlaSil