3 Kasım 2012

aşk

Allah'ın suyu göklerden indirdiğini yazar "Nahl" suresi. Tüm bir yaratılış ve yaşama hayat veren suyu.. Halbuki "aşk"ta göklerden indi bizim için. Ama hayat vermek ve hayat almak arasındaki mizah ve ironiyi keşfetmemizi sağladı sadece. Kimimiz bir hayat köreltti, kimimiz ölesiye sevdi. Böyle bişeydi aşk. Kuralsız, vasıfsız, çoğu zaman karşılıksız.. Tüm duyguların efendisiydi. Korku, nefret, sevgi, bağlılık, öfke, kin, haset, kıskançlık ve sayamayacağım dahası.. Ne büyük bir yaratılıştı insanlar için.. Ama ödül mü yoksa ceza mı olduğuna karar vermek çoğu zaman zordu.. Şöyle demişti Shakespeare; "insanların çoğu kaybetmekten korktuğu için sevmekten korkar.." ama yanılmıştı.. Çünkü insanlar her daim severler sadece korkudan bunu kendilerine bile itiraf edemezler..
"Aşk, her şeydedir ama hiçbir şeyde görünmez." demiş yazar D.D.. O halde ya onu görebilmek için yepyeni uzuvlara, duyulara sahip olucaz, ya da bire bir biz "aşk" olucaz. Zira o herşeyde ise bilfiil bizde de olacaktır ve biz o olacağızdır.
Kirli suların balıkları da, karbonmonoksit uygarlıkların kuşları da, maviyi arar umutsuzca. Tıpkı insanın aşkı aradığı gibi. Temiz sulara yüzmek ya da temiz havalara uçmak idealdir ama ne tarafa gideceğini bilmelidir o kuş ya da balık.. Gideceği yönü hissetmelidir.. Evet sadece hissetmeli..
Her kim aşkın tanımını yaptım diyorsa yanılmaktadır. Zira her ne kadar insan yaşadıysa bu dünyada işte bir o kadar da aşk tanımı vardır. "Bence Aşk , diğerlerinden vazgeçmektir." der yazar D.D.. Belki de doğruyu söyler.. Kimbilir.. Benim de bir tanımım var; "Büyük adamların nutuklar attığı, dağların öte tarafında ahkam kestiği hiçbir şeyin hükmü olmaz aşkın olduğu yerde. Aşk dağların ve korkunun üstesinden gelmektir."
Her zaman biraz hayalperestiz belki. Büyük sözler ediyoruz. Hisserimizde her zaman büyütmekten korktuğumuz bebeğimiz olan aşkı hep küçük bırakıyoruz. Zira biliyoruz büyüdüğünde başımıza dert açacak.. Ama şu gerçeği hatırlatmaktan çekinmedi sevgili D.D.; "Hayatı yaşanır kılan, hayallerdir." O nedenle hayalperest olmak bazen ideal..
Dünya kurulduğundan beri deniz ve rüzgar gibi gizli bir rekabet içindedir kadın ve erkek. O nedenle aşk yaşanırken acıyı da eğlenceyi de hissettirir. Ve işte o nedenle aşklar tanımlanırken zorluk çekilir. Halbuki rüzgar biraz sakin, deniz de biraz durgun olsaydı eğer..

Anıl Özer

20 yorum:

  1. Bu üst seviye bir deneme üstad. Ama kimdir bu D.D. sen onu bi de bakiyim.

    YanıtlaSil
  2. İlham alacağın bir değer buldun galiba. :)

    YanıtlaSil
  3. Güzeldi eski dostum okumaktan zevk aldım. Ama aşk'a çok anlam yüklememek lazım. Biliyorum sen yazarsın, şairsin, en iyi tanımlama ve betimlemeleri yapansın ama aşk kimi mutlu etmiş bana bi anlat...

    YanıtlaSil
  4. Tuna buraya her yorum yapışında biz bir küçük kavga ediyoruz :) Şimdi adam yorum yapmış ama bana da habire aşık rolleri kesiyo. :)

    Her neyse Anılcım satırlarının her biri altın değerinde. Sen vasıflarını anlatım gücü olarak iyi kullanıyorsun. Aşk hakkında yazılmış çok yazıdan önde bir yazı yazmışsın. Alıntıların çok güzel. Ama aşk a dikkat. Acı çekmeni istemem. :)

    YanıtlaSil
  5. Değerli denemelerinden biri olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Mecaz-ı Muhterem4/11/12

    Ablacım yol yapıyosun gibi geldi bana. :DD

    YanıtlaSil
  7. Dünyanın en duygusal mühendisi demişti bi okuyucu sana :) kimdi hatırlamıyorum ama haklı galiba. :p

    YanıtlaSil
  8. "Aşk, diğerlerinden vazgeçmektir." - güzelmiş, sevdim bunu.
    Tarif etmesi kolay, tanımlaması zor bir kavram. Nasıl ki sağlam kafa sağlam vücuttaysa, sağlam aşk da sağlam kafada...
    Aşka dair aklıma ilk gelen şey, yorucu olduğu. İyi hoş güzel tamam da fazla heyecanlı işte, düşünmekten yoruluyor insan, işler güçler aksıyor :)

    YanıtlaSil
  9. Mühendislerin aşkı bi nebze daha iyi yaşadığına inanıyorum. Hele o acılı kısmısını ;-)

    YanıtlaSil
  10. Adsız4/11/12

    tanımlamalar muhteşem. herşey iyi güzel de D.D. ne diyor bu işe? :)

    seni senelerdir takip ediyorum. Neredeyse çocukluğumun blog yazarısın. Kelimeyi kullanış biçiminden ne hissettiğini anlıyorum senin.

    Senin için iyi dileklerim var meslektaşım.

    YanıtlaSil
  11. @Tuna ASLANTURKherkesi mutlu eder.. bir süre.. :)

    YanıtlaSil
  12. @Burçak Gürsoyiltifatlar için teşekkür ederim.. :) tuna ya iyi bak beni boşver.. :)

    YanıtlaSil
  13. @MYANiltifat ediyorsun MYAN.. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  14. @Utopia (Alper Değirmencioğlu)Selen abla demişti.. Sanırım haklı..

    YanıtlaSil
  15. @Sim Büyücüsüİltifat için teşekkürler.. Ama magazine girmeyelim.. D.D. günü gelince okuyucularım tarafından bilinecektir..

    YanıtlaSil
  16. @EDAlham bir yana cümle bile çalabileceğim bir değer..

    YanıtlaSil
  17. @Mecaz-ı Muhteremduble yol çalışması başlattım.. gidiş geliş.. :D

    YanıtlaSil
  18. @aycaişlere güçlere motivasyon sağladığını söyleyende var.. :)

    YanıtlaSil
  19. @EcehanMesleğimizin gereği.. :) acı olsa bile en uç noktasını yaşamak zorundayız sanırım.. daha aşağısı kurtarmaz.. :)

    YanıtlaSil
  20. @cnrcvsiyi dileklerin karşılıklı eski dost.. :)

    YanıtlaSil